Το Χωριό μας

ΑΓΙΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ

Ο Άγιος Αθανάσιος είναι μια κωμόπολη του δήμου Δοξάτου στο Νομό Δράμας κι έχει 3.465 κατοίκους (2001), ενώ περίπου 1.500 ζουν μετανάστες στο εξωτερικό. Bρίσκεται νοτιοανατολικά της Δράμας σε απόσταση 13 χλμ. Μέχρι το 1922 κατοικούνταν από Τούρκους, είχε Αγά και ονομαζόταν Μπόριανη. Αυτή η ονομασία παραπέμπει στη «Βοϊράνη», την παλαιότερη, όπως πιστεύεται ονομασία του οικισμού, η οποία συνδέεται πιθανόν με το θόρυβο, τη «βοή» από τη ροή των νερών στις ομώνυμες πηγές. Μετονομάστηκε σε «Άγιο Αθανάσιο» μετά την ανταλλαγή των πληθυσμών του 1922, όταν το ελληνικό κράτος θέλησε να σβήσει ό,τι θύμιζε oποιοδήποτε τουρκικό στοιχείο. Αυτό το όνομα το πήρε από έναν πρόσφυγα Ηπειρώτη, ονόματι Αθανάσιος, που ήρθε με την οικογένειά του από τη Λαΐστα Ηπείρου. Αυτός ήταν τσέλιγγας με κοπάδια από πρόβατα και ευεργέτης του χωριού (έχτισε την κοινότητά του). Η μητέρα του Παρασκευή έδωσε το όνομα στην τοπική εκκλησία πρώην τζαμί.

Οι κάτοικοι του χωριού είναι στην πλειοψηφία τους πρόσφυγες Πόντιοι, Θρακιώτες, Μπογιαλικιώτες, Καραμανλήδες και Ηπειρώτες. Ο καθένας έφερε μαζί του τα ήθη και τα έθιμα που με τον καιρό ‘ξεχάστηκαν’. Το ελληνικό κράτος τους έδωσε οικόπεδα και χωράφια και οι περισσότεροι ασχολήθηκαν με τη γεωργία. Η συνέχιση της μονοκαλλιέργειας του καπνού εξασφάλισε την επιβίωση και προκοπή στους ξεριζωμένους πρόσφυγες. Οι αρνητικές, όμως, διεθνείς εξελίξεις περιόρισαν τη ζήτηση των ανατολικών καπνών και οδήγησαν τους αγρότες σε άλλες καλλιέργειες όπως των σιτηρών και των δημητριακών ή στο δρόμο της μετανάστευσης.

Στο χωριό υπήρχαν πολλά καροποιεία κι ένας κυλινδρόμυλος που άλεθε το σιτάρι της περιοχής και το έκανε αλεύρι. Από τη δεκαετία του 1970 έφτιαχνε και ψωμί διευκολύνοντας τις νοικοκυρές, ώστε να μη χρειάζεται να ζυμώνουν. Υπήρχαν δύο κεραμοποιεία που έκαναν ψημένα τούβλα, τα οποία αντικαθιστούσαν τα πλιθιά. Επίσης είχε δύο κινηματογράφους και αρκετά παντοπωλεία. Απόγευμα και βράδυ της Κυριακής κόσμος συναντιόταν στην περίφημη «βόλτα» που γινόταν στο κέντρο του χωριού στην πλατεία.

Το χωριό μας έχει 2 Νηπιαγωγεία, 2 δημοτικά Σχολεία κι ένα Γυμνάσιο και ταχυδρομείο. Υπάρχουν αρκετά μαγαζιά και καφενεία και ένα βιβλιοπωλείο, μονοκατοικίες, διόροφα σπίτια και αρκετά πάρκα. Έχουμε μια πανέμορφη πλατεία με δέντρα, λουλούδια κι ένα μικρό εκκλησάκι κι ένα γήπεδο. Η τοπική ποδοσφαιρική ομάδα «Μέγας Αλέξανδρος», ιδρύθηκε μετά τον ερχομό των προσφύγων κι έφτασε να παίζει στη Δ΄ Εθνική. Ο Πολιτιστικός Σύλλογος του χωριού «Η Βοϊράνη» ιδρύθηκε το 1977 και δραστηριοποιείται σε θέματα παράδοσης και πολιτισμού με χορευτικά συγκροτήματα και θεατρικές παραστάσεις. Μία από τις κορυφαίες στιγμές του συλλόγου ήταν η έκδοση της διμηνιαίας εφημερίδας «Βοϊράνη», που εκδιδόταν για 10 χρόνια από τον Μάιο του 1991 έως τον Μάρτιο του 2001. Κάτω από την αιγίδα του συλλόγου λειτουργεί δανειστική βιβλιοθήκη.

Πιστεύουμε, ότι αν έρθει κάποιος να μείνει στο χωριό μας θα είναι χαρούμενος…

Οι μαθητές και μαθήτριες της ΣΤ΄τάξης 2017-18