Από την ελιά στο λάδι, το υγρό χρυσάφι

Στις 29/11/2017 οι τάξεις Β΄, Γ΄και Δ΄επισκέφθηκαν το ελαιοτριβείο ‘Μαλέα’ στο Δοξάτο. Εκεί ενημερώθηκαν για τη διαδικασία παραγωγής του ελαιόλαδου. Ο καρπός περνάει αρχικά μέσα από ένα δυνατό κύμα αέρα ώστε να φύγουν τα φύλλα και τα μικρά κλωνάρια. Μετά αφού πλυθούν οι ελιές περνούν μέσα από τον σπαστήρα, ένα ειδικό μηχάνημα, το οποίο συνθλίβει την ψίχα του καρπού και προκύπτει το λάδι. Οι φλούδες και τα κουκούτσια της ελιάς ή οι ελαιοπυρήνες διαχωρίζονται και αποτελούν φθηνή καύσιμη ύλη για θέρμανση.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...