ΣΧΕΣΕΙΣ ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΘΗΤΩΝ/ΤΡΙΩΝ -ΔΡΑΣΗ ΠΡΟΒΟΛΗΣ ΤΑΙΝΙΑΣ :TO KΑΝΑΡΙΝΙ ΠΟΔΗΛΑΤΟ Ε΄-ΣΤ ΤΑΞΗ-24-5-2024-ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΦΙΛΙΑΣ

ΚΑΝΑΡΙΝΙ ΠΟΔΗΛΑΤΟ

Στα πλαίσια της σημαντικότητας της αξίας των ανθρώπινων σχέσεων και στο πώς οι πρωτοβουλίες εκπαιδευτικών μπορούν να εξομαλύνουν κάποιες προβληματικές καταστάσεις, όπως αυτές μεταξύ των σχέσεων των παιδιών στο σχολείο, προβλήθηκε στους μαθητές της Ε΄-Στ΄τάξης η ταινία «το καναρινί ποδήλατο». Πιστή στην πραγματικότητα (βασίζεται άλλωστε σε αληθινή ιστορία), δεν τελειώνει με “επαίνους” αλλά τονίζει την εμπιστοσύνη στην αξία των ανθρώπινων σχέσεων και στην αξία της θέλησης.

 Υπόθεση: Ο Άρης Σιούτης διορίζεται δάσκαλος στην έκτη τάξη ενός δημόσιου σχολείου της Αθήνας και ανακαλύπτει ότι ένας από τους μαθητές του, ο Λευτέρης Μουρατίδης, είναι σχεδόν αναλφάβητος και απομονωμένος από τους συμμαθητές του. Αποφασίζει να βοηθήσει το παιδί να βγει από το αδιέξοδο, όμως αντιμετωπίζει πολλαπλά εμπόδια: οι συνάδελφοί του είναι ηττοπαθείς και δεν πιστεύουν ότι μπορεί να γίνει κάτι, ο ίδιος ο Λευτέρης δύσπιστος και οι γονείς του δεν είναι πολύ συνεργάσιμοι.

Εξαφάνιση, εγκατάλειψη, διαρροή, σκασιαρχείο, υποεπίδοση, σχολική αποτυχία κ.α. είναι τυπικά «επεισόδια» και φαινόμενα στα οποία εμπλέκονται μαθητές/τριες από μη προνομιούχα κοινωνικά στρώματα. Το ερώτημα είναι, με ποιες πολιτικές αντιμετωπίζονται σε επίπεδο σχολικής- των υπόλοιπων παιδιών δεν είναι πάντοτε φιλική απέναντι στο Λευτέρη-μονάδας σημαντικά εκπαιδευτικά ζητήματα που ανακύπτουν σε καθημερινή βάση. Η εκπαιδευτική επικαιρότητα προσφέρεται, μια και η συζήτηση για την επιλογή των στελεχών της εκπαίδευσης εξακολουθεί να βρίσκεται σε έξαρση.

Το «Καναρινί ποδήλατο» μας φέρνει στο σχολείο μια σειρά από ερωτήματα:

* Οι πρωτοβουλίες των εκπαιδευτικών έχουν σημαντική θέση στην εκπαιδευτική διαδικασία. Πόσο, όμως, αυτές προσφέρονται για τον ουσιαστικό μετασχηματισμό δομών και περιεχομένου της εκπαίδευσης, όταν είναι ατομικές και αποσπασματικές προσπάθειες;

Στο τέλος της δράσης μοιράστηκε ερωτηματολόγιο κι έγιναν τα απαραίτητα γραφήματα:

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...